Fructe de pădure – rețete moderne/rețete tradiționale


Dragii mei,  periodic îmi place să vă provoc, să avem un schimb de experiență între noi, mă refer la cei care îmi urmăriți activitățile dar și la prieteni noi. Pentru că suntem în plin sezon al fructelor de pădure, am pregătit premii speciale pentru voi, premii constând în cărți cu un conținut și o grafică profesionale, oferite Editura CASA.

Concret, împreună cu partenerul  Editura Casa, vom premia cele mai inovative/originale rețete de: dulceață, sirop, peltea, topping, gem, prăjituri sau alte derivate din următoarele fructe de pădure: căpșun, frăguțe, zmeur, afin, mur, cătină, soc, coacăz. editura-casa-logo-14557943802

Atenție! Rețeta trebuie să conțină obligatoriu unul din fructele enumerate mai sus.

Aceste rețete pot fi tradiționale sau moderne, important este ca rețeta înscrisă să fie autentică, să vă aparțină. Se admite o singură rețetă/participant.

Pentru a putea participa la provocarea noastră, trebuie să publicați rețeta dvs. aici la acest articol într-un comentariu, iar în final să specificați Numele/Prenumele, localitatea și județul.

În data de 30 iunie 2016, împreună cu stafful partener al Editurii Casa va avea loc desemnarea premianților.

Premiile pentru cele mai creative rețete sunt astfel:

PREMIUL 1premiul 1

PREMIUL 2premiul 2

PREMIUL 3premiul3

Vă dorim mult succes !!!🙂

17 responses to “Fructe de pădure – rețete moderne/rețete tradiționale

  1. Ca sa nu scriu toata povestea, pun linkul catre reteta mea https://greenzonelife.wordpress.com/2013/08/26/fructe-de-padure/, sper ca e bine si asa.
    Sampetrean Luminita, Cluj-Napoca

  2. Aici postez rețeta?

  3. Tort de iaurt. Ingrediente :350g biscuiți digestivi/petit beurre, 100g unt, 30ml lapte, 500ml frisca, 300 ml iaurt, 300g fructe de pădure după preferință, 150g ciocolata alba, 50g unt2-3 linguri miere(după gust) 👉mod de preparare: se zdrobesc biscuiții într-un Blender sau manual, intre timp ce untul se topește în lapte. După ce s-a topit untul, se adaugă biscuiții zdrobiți și se amesteca pana se omogenizează. Se pune într-o tava și se nivelează. Pt crema: batem spuma frisca, ulterior adăugăm iaurtul și mierea. Ciocolata o topim împreună cu untul. După ce s-a topit, o lăsăm la răcit pana ajunge la o temperatura normala și o incorporam în frisca. Adăugăm fructele spălate și mai amestecam pana se colorează crema. Turtam crema peste biscuiți. O punem la frigider pt 4-6ore.l înainte de servire se decorează cu fructe. Pofta buna!

  4. Gem de capsuni cu mure
    Ingrediente
    1 kg capsuni
    500 gr mure
    750.gr zahar
    10 gr.sare lamâie
    1.Pregatire.: capsuni se spala se curata se lasa la scurs
    La fel procedez si cu murele
    2.Preparare . Amestec fructele impreuna zaharul -si 10 gr sare de lamiie
    Se pune la fiert doar cantitate mica ..2masuri de polinic se fierbe la potrivit pina se caramelizeaza 4.5 minute se amesteca incontinu .
    Torn compozitia in alta cratita si continuu sa caramelizez toata compozitia
    La final le amestec impreuna si le pun in borcanele pregatite in prealabil .
    Se inchid cu capacele si le acopar cu o patura pina a doua zi ..

    NELI DUME
    ORADEA .BIHOR

  5. Dulceata de capsuni si mere:

    1 kg capsuni
    500 gr mere
    200 gr zahar
    Zeama de la jumatate de lamaie
    O lingurita de sare de lamaie

    Merele se curata de coaja si se scoate cotorul. Se maruntesc in blender pana devin ca o pasta sau se rad pe razatoarea mica. Capsunile se curata de codite si se lasa acoperite cu zahar cam 30 min. Se amesteca capsunile cu merele si se fierb cam 30 minute la foc mic. Se pun in borcanele sterilizate. Dupa ce se pun capacele se intorc borcanele cu capacul in jos cel putin 5 minute. Diana m. , Oradea

  6. Sirop din fructe de soc
    ingrediente:
    -2 kg fructe de soc
    -3 l apa
    -2 kg zahar
    -zeama de la 1 lamaie mare
    Bobitele de soc se curata de crengute si se spala bine.
    Se pun la fiert cu apa 2-3 clocote.
    Scurgem siropul obtinut. Presam si boabele ca sa extragem tot sucul. Punem lichidul obtinut intr-un vas si adaugam zaharul. La un litru de lichid adaugam 1 l de zahar.
    Se adauga zeama de lamaie si fierbem pana obtinem incepe sa se groase usor capatand consistenta unui sirop.
    Lichidul obtinut se ambaleaza in sticle si se pastreza la loc racoros.
    Se serveste cu apa plata sau minerala.

  7. Laudam pe Isus
    Salutul traditional din locul unde m am nascut….Sacel,Maramures.Vreau sa va prezint o reteta traditionala:
    Turtite de malai cu dulceata de soc
    Se ia un ou de pe cuibar,se bate bine cu putina sare si zahar,iar apoi se pun vreo 10 linguri de samatisa(iaurt) ,o lingura de faina de grau si cat cuprinde faina da malai(porumb). Aluatul se face molcel.Se pregateste o tigaie cu ulei incins.Se ia cu lingura compizitia si se coc turtitele aurii,precum fata soarelui si rumene precum mancarile din povesti
    Dupa ce se racesc se aseaza pe un.platou de lemn,iar in mijloc se pune dulceata de soc.Daca nu aveti dulceata de soc puneti de zmeura sau capsuni.
    Pofta buna!!!
    Coman Ileana Sacel,1490A,Maramures

  8. Vin de coacaze

    Ingrediente:
    1l suc de coacaze,1kg zahar,2l apa.

    Mod de preparare:
    Se aleg fructe bine coapte,se spala si se curata de pe ciorchine.Se pun intr-un tifon sau o sita deasa si se preseaza pana se storc bine de tot.Din sucul obtinut,respectand proportiile date,se poate pregati orice cantitate de vin.
    Zaharul se dizolva in apa si se amesteca cu sucul de fructe.Se toarna totul intr-o damigeana care trebuie sa ramana goala de un lat de palma.Se leaga damigeana cu un tifon pus in doua si se lasa vasul la temperatura camerei.Se tine astfel 3-4 saptamani,timp in care fermentatia se termina.Cu un furtun,se trage vinul in alta damigeana,avand grija ca furtunul sa nu ajunga la depozitul de pe fund,sa-l antreneze.Damigeana umpluta,se astupa cu un dop de pluta care inainte a fost fiert putin si se tine la racoare.
    Dupa alte 3-4 saptamani vinul limpezit se trage in sticle curate si se inchid ermetic cu dopuri.Se pastreaza in camara pana la utilizare.

  9. Dulceata de mure rosii(tayberry)
    Fructele se spala sub jet rapid de apa apoi se lasa la scurs pe un prosop de hartie dupa care se adauga 700 gr de zahar si zeama de o jumatate de lamaie. Se lasa 2-3 ore la temperatura camerei, apoi se lasa la frigider macar vreo 8 ore.
    Fructele cu zaharul se fierb la foc iute, se ia spuma rezultata si se amesteca usor din cand in cand sa nu se sfarame prea tare fructele.
    Dupa aproximativ 30-35 de minute din momentul in care ainceput sa fiarba se face testul pentru a vedea daca dulceata s-a legat(testul cu farfuria tinuta in congelator).
    Este o minunatie de dulceata..un deliciu cu adevarat si cu siguranta va aduce un pic de „fericire cu gust dulce-acrisor” daca o veti prepara!
    P.S :Asa facem noi bunatatile in Zmeurisul Coasta Neagului…ingrediente simple si fructe proapete!

  10. TORT CU FOI DE BEZEA SI AFINE
    Ingrediente:
    6 oua
    250 g zahar pt blaturi si 10 linguri pt crema
    150 g nuca de cocos
    Afine ( ~ 400g)
    1 budinca de vanilie
    400 ml lapte
    250 g unt
    Blat:
    Se fac doua foi din 6 albusuri batute spuma cu 250 g zahar si 150 g nuca de cocos.
    Crema:
    Se fierbe pe foc 400 ml lapte, cu cele 6 galbenusuri, o budinca de vanilie, si 10 linguri de zahar pana se ingroasa. Se lasa la racit apoi se amesteca cu 250 g de unt.
    Aranjarea: Foaie, crema, afine, foaie ,crema, topping. Se da la rece pentru cateva ore( 4-5 ore).
    Deasupra se poate pune: topping de afine, afine cu gelatina, gem de afine, glazura, etc.
    Pentru topping:
    ~ 150 – 200 g afine
    50 ml apa
    ½ lingura amidon (optional)
    Sucul de la ½ lamaie
    2 linguri zahar
    Se spala afinele si se pun intr-un vas. Peste ele se adauga zaharul amestecat cu amidonul, sucul de la lamaie si apa. Se lasa la foc mic pana da in clocot de cateva ori si se leaga. Se ia de pe foc, se lasa la racit si se pune peste tort.
    ELENA POPA
    CURTICI, ARAD

  11. Tarta de zmeura

    Va dau aceasta reteta care este una din favoritele mele si pe care o fac de o duzina de ori pe an, variind aroma cremei de migdale (uneori rom,uneori apa de trandafiri) si fructele rosii care o compun (dupa sezon si poftele pe moment, eu variez intre zmeura, capsuni, afine, mure coacaze, agrise …sau amestecam putin din toate). De asemenea, eu ma amuz realizand mini-tarte care sunt identice din punctul de vedere al gustului si mai dragute la vedere.

    Dupa realizarea a nenumarate tarte din fructe rosii, ramane un moment de magie pura a aseza fructele pe aluat, cautand a da cel mai frumos efect dupa dimensiunea si culoarea fructelor.
    Utilizarea cremei de migdale, care se va coace impreuna cu aluatul, va permite, spre diferente de o crema de patiserie, absortia sucului fructelor limitand astfel efectul de “inmuiere”
    Aceasta tarta este atat de delicioasa incat sansele sunt aproape zero de a va ramane o bucata sa o pastrati pt mai tarziu.

    Ingrediente pentru o tarta de 22 cm in diametru:

    Pentru aluatul fraged [ doar o jumatate – sa fie 250 g de aluat- va fi folosit, restul se congeleaza perfect]
    – 250 g faina cernuta
    – 100g unt dulce taiat in bucatele
    – 100 g de zahar (pudra)
    – 1 varf de sare
    – 1 ou

    Pentru crema de migdale:
    – 100 g de unt dulce
    – 100g de zahar poudra
    – 100g pudra de migdale cernuta
    – 2 oua
    – 10 g amidon de porumb
    – 10 g rom sau 1 cc apa de trandafiri sau ½ cc esenta de vanilie (optional)

    250 g de zmeura (sau un alt fruct rosu)
    Gem de zmeura sau zahar pudra (optional)

    Prepararea aluatului
    Amestecati zaharul si oul intr-un castron, cu ajutorul unui tel/lingura. Cand zaharul s-a topit, adaugati untul , taiat in bucatele.
    Amestecati din nou.
    Adaugati sarea peste faina, apoi varsati faina in castron peste compozitie.
    Lucrarati cu o spatula si, atunci cand se intareste, framantati-l cu mana (adaugand un pic de apadaca este necesar) pana ce aluatul este bine omogenizat.
    Puneti aluatul intr-un recent acoperit cu o folie (intr-o punga) si lasati-l 30 min la frigider (se poate tine max 1 zi)
    Ungeti tava. Apoi presarati faina pe o suprafata plata si intindeti aluatul pan ace obtineti o grosime de 3 mm. Puneti aluatul obtinut in tava. Introduceti tava la frigider, in timp ce veti face crema de migdale.

    Realizarea cremei de migdale
    Taiati untul in bucti mici si puneti-l intr-un bol. Adaugati speste acesta zaharul si amestecati. Cand compozitia este bine omogenizata, adaugati pudra de migdale dupa care oualele, unul cate unul.

    Adaugati amidonul de porumb. Apoi alegeti aroma (rom, apa de trandafiri sau esenta de vanilie)
    Daca crema nu este utilizata imediat, acoperiti castronul cu o folie si puneti-o la frigider.

    Coacerea tartei
    Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
    Se scoate tava continand aluatul din frigider. Se intinde crema de migdale in strat de 2 cm ( restul cremei se poate congeal) si nivelati-o cu ajutorul unei spatule pentru o repartitie uniforma.
    Cand cuprorul s-a incalzit, introduceti tava si lasati intre 15-20 min la copt, pana ce conturul este bine rumenit si se formeaza o crusta pe deasupra (pana ce crema se usuca la atingere). Daca crema se umfla la scoaterea din cuptor, utilizati o spatula pentru a o nivela, atata timp cat inca este moale/maleabila.
    Lasati tarta la racit.

    Ornarea tartei
    Spalati fructele delicat. Lasati-le sa se usuce dupa care asezatile pe tarta, lasand cat mai putin spatiu intre ele.

    Serviti tarta asa cum este sau presarati zahar pudra pe deasupra. Puteti, de asemenea, sa glazurati fructele cu o perie prin aplicarea de gem de zmeura diluat putin in apa.

  12. Am omis sa completez localitatea pentru postarea mea de mai sus. Irina Stoica, Bucuresti. Mersi!

  13. Compot de zmeura
    Intr un l de apa se adauga 300 g zahar brun se fierbe pana ce zaharul se topeste si inca 10 minute. In borcane asezam zmeura de calitate superioara(de preferinta mare ca dimensiune) peste care se toarna apa cu zaharul fiert. Se capseaza si se fierbe in cuptor cu temperatura treptat crescuta timp de 30 minute.
    Sa aveti pofta
    Simona Drilra…Livada Monunata…Asau Bacau

  14. Pingback: Premii pentru rețetele de sezon | Ruben Budău - Blog

  15. O reteta simpla si gustoasa: spuma de fragi cu sos de fragi
    Se iau 100—150 gr de fragi si se amesteca cu o lingura de zahar pudra si se lasa deoparte sa isi lase siropul. Se bat spumă pe baie de abur( sa nu atinga fundul oalei apa) pe bain marie albusurile spuma ca la bezea cu o lingura de zahar pudra si o lingurita de suc de lamaie. Se amestecă apoi fragutele cu zeama lasata si se bat bine inca 2—3 minute, dar nu pe abur. Se pune spuma in frigider in pahare cu picior. Se face un sos din fragute zdrobite cu lingurita si se pune de deasupra spumei cu fragi. Se serveste dupa ce a stat la rece 2—3 ore.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s