Înființarea plantației de saskatoon berry – afin canadian


Prima plantație de saskatoon berry (afin canadian) din România

După o perioadă de doi ani de zile în care am obținut și crescut puieți de saskatoon berry (afin canadian) în Ferma Bărzani, am trecut la următorul nivel, înființând prima plantație de saskatoon din România.

Multumesc Bunului Dumnezeu pentru tipmp, sănătate și putere, lui Bruno din Canada pentru saskatoni și consultană și bărzanilor care într-un fel sau altul au contribuit la realizarea acestui proiect. 🙂

Pentru înființarea unei plantatții de saskatoon am procedat astfel:

1. Pregătirea terenului/utilizarea plantelor pemergătoare

Am utilizat FACELIA care teoretic echivaleaza cu 35-40 tone/ha, prin încorporarea acesteia sub brazdă.

2. Pregătirea terenului pentru plantarea propriuzisă a saskatonului

Operațiunea a constat din arătura specificată la punctul 1 prin care s-a încorporat în sol planta utilizată ca și îngrășămant verde urmat de o mărunțirea brazdelor utilizînd grapa cu discuri. Operațiile de pregătire s-au realizat pe toată suprafața în cauză.

3. Pichetarea terenului și executarea gropilor

Am utilizat schema de plantare 3 x 1,5 ( 3 metri între rânduri, 1,5 între plante pe rând). Adâncimea gropilor a fost de cca 30 cm.

pichetarea terenului

pichetarea tenului si exacutarea gropilor

 4. Scoaterea puieților de saskatoon din pepinieră și pregătirea acestora pentru plantare

Saskatooni au fost scoși din pepinieră în aceiași zi când s-au și plantat.

Vârsta puieților 2 ani.

puieti de afin canadian in pepiniera

saskatoon berry în pepiniera

Ferma Bărzani - afin canadian

repaus vegetatitv la saskatoon berry

pregatirea puietilor de saskatoon pentru transport

exemplat elita de saskatoon berry

exemplar model/elita de afin canadian, saskatoon berry

incarcarea puietilor

5. Transportul puieților din pepinieră la locul de plantat Ferma Bărzani

transportul puietilor de afin

transportul puietilor de saskatoon berry

6. Pauză de cafea și planificarea organizări în vederea plantări

pauza de cafea

7. Pregătirea mocirlei

Pentru mocirlirea radăcinilor, mocirla se realizează în părți egale din cele trei elemente cheie: apă, balegă proaspătă (eu am folosit de vacă) și sol cât mai bine mărunțit de la fața locului.

Este important ca mocirla să fie omogenă, adică nici foarte subțire nici foarte vâscoasă, practic trebuie să adere foarte bine pe radăcinile plantei, în momentul plantări rădăcinile să fie în întregime acoperite de mocirla.

Pregătirea mocirlei, de fiecare dată o realizez cu plăcere: 🙂

mocirlirea plantelor de afin

8. Mocirlirea sistemului radicelar 

Înainte de mocirlire rărăcinile plantei sunt examinate, iar acolo unde este cazul acestea sunt toaletate cu ajutorul unei foarfeci.

sistem radicelar la saskatoon berry, afinul canadian

Mocirlirea sistemului radicelar la saskatoon, operația trebuie să fie aplicată în întregime.

mocirlirea puieților

Sistem radicelar mocirlit, după operația de mocirlire în cel mai scurt timp posibil se trece la plantarea puieților

sistem radicelar mocirlit la afinul canadian, saskatoon berry

9. Plantarea puieților

Reguli de bază:

– tasarea uniforma a solului astfel încât golurile de aer din apropierea sistemului radicelar să fie eliminate;

– udarea la plantare ( după prima etapă în care jumătatea gropii este ocupată de sitemul radicelar al plantei și o parte de sol tasat peste rădăcini se aplică udarea, la afini a fost nevoie de cca 2 litri de apă);

– mușuroirea plantelor, este operația prin care rădăcinile plantei sunt protejare pentru perioada rece.

plantarea saskatoonului reguli de baza

IMG_20141123plantarea saskatoonului reguli de baza_011918

plantarea saskatoonului reguli de baza

plantarea saskatoonului reguli de baza

plantarea saskatoonului reguli de baza plantarea saskatoonului reguli de baza

Mi-a luat destul de mult timp doar să scriu acest articol, realitatea solicită muncă, muncă și iar muncă plus investiții. 🙂

Am avut două loturi de obținere a plantelor de saskatoon cu rezultate foarte foarte slabe, unul dintre ele chiar cu rezultat zero, să nu aveți impresia prieteni dragi că curge laptele și mierea, este nevoie de cercetare, muncă și dragoste în ceea ce facem.

Ferma Bărzani are deschidere către cei care doresc să o viziteze  (de obicei în sezonul de vegetație mai-octombrie), dar cu o programare telefonică înainte.

OFERTĂ MATERIAL SĂDITOR SASKATOON BERRY ȘI ALTI ARBUȘTI FRUCTIFERI –AICI–

Numai bine tuturor 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s