Cum valorificam fructele de maces ? (Forum)


image

Imi sunt tare dragi macesele acuma toamna 🙂 si ma tot intreb cum pot fi valorificate cel mai bine !!!

Am hotarat sa deschid acest „forum” pentru a imparti intre noi retete locale, traditionale si de ce nu …moderne :).

Astept cu mare interes retete :).

7 responses to “Cum valorificam fructele de maces ? (Forum)

  1. Uite asa:facand dulceata ,vin sau deshidratandu-le pentru a face ceai in lunile de iarna care vor veni.
    Daca ”ai mana buna”culegi in circa doua ore o galeata de macese,anul acest sunt cu pulpa ”grasa”si au randament bun.
    Le speli bine si le pui la fiert intr-o cratita mare cu circa 3-4 cm de apa deasupra.In circa o ora fierb.Inainte de a le ridica de pe foc pune circa 1-1,5 kg de mere taiate bucati,cu samaburi cu tot si lasa sa fiarba circa 5 minute,pana se inmoaie merele.
    Trecele ,calde ,prin masina de tocat carne si apoi le strecoara,vezi ca sunt cleioase,adoaga apa calduta si framnta-le cu mana pana devin bune de strecurat ,eu mi-am facut o storcatoare care are ca si filtru plasa de sarma fin impletita.
    Pune zeama obtinuta la foc,ai grija ,in prima parte cand spumeaza sa nu dea in foc.
    Temperatura la care ferb sa fie cat mai mare.
    Dupa ce scade fiertura la jumatate adaoaga zaharul,eu am pus un kg pentru 5-5.1/2 borcane de 370 mml si da-i iar foc mare.
    Daca ai o cratita mare nu mai trebuie sa invarti decat foarte rar,nu se prinde de fund.
    Rolul merelor?
    -datorita pectinei din ele ajuta la inchegarea dulcetei si ii dau si o aroma deosebita.Iar pentru ca procesul tehnologic de transformari chimice sa se desfasoare optim ai nevoie de temperaturi de peste 120 grade C.
    Iar cand vei degusta,la iarna,vei consientiza ca nu ai depus acest efort in zadar.
    La fel si celelalte persoane care vor consuma.
    Despre vin alta data.

  2. Am uitat:
    -culesul maceselor este foarte bine sa se faca inainte de a se inmoia din cauze naturale,bruma,supracoacere.
    Duminica,daca este timp frumos,voi culege macesele pentru vin si deshidratare.

  3. cum se pot usca aceste fructe pentru ceai? eu am un deshidrator, dar inca descopar secretele utilizarii lui…

  4. Foarte interesant, mai ales partea cu merele. Multumesc foarte mult. Ar fi bine de stiut cat zahar la cantitatea de maciese tocate…ca zaharul se pune inainte de a le fierbe a doua oara si nu dupa ce le pui in borcane…nu?

  5. din experienya si incercari va recomand o utilizare foarte eficienta si vitaminizanta a macieselor;20-30 gr maciese crude sau uscate se macina moderat in piua sau rasnita de cafea;se pun intr-un vas cu 500 700 mll de apa rece se amesteca de 3-5 ori in decurs de 5-6 ore ;solutia obtinuta de pe maciese ,strecurata are un gust si prprietati deosebite avand toate vitaminele hidrosolubile nealterate de caldura-vitamina C la peste 30 gr se degradeaza- incercati si o cura de acest suc indulcit sau mai bine neindulcit va va face mai sanatos si rezistent la boli

  6. Bala Florin Romeo

    Buna ziua.Doresc sa fac cultura de macese pe suprafete mari de cateva ha.doar ca nu gasesc in Romania acel utilaj tractat dupa tractor care sa le culeaga.ma poate ajuta cineva ?astept rasp pe email .florinbala80@yahoo.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s