Cultura zmeurului partea I


ZMEURUL (Rubus ideaus L. Fam. Rosaceae Subfam. Rosoideae)

Fructe de zmeur

Pentru că îmi pun speranţe mari în cultura zmeurului în România, şi sunt ferm convins de faptul că zilnic se caută pe internet informaţii despre această cultură, doresc să mă alătur şi eu celor care pun la punct astfel de informaţii în mediul online urmând ca în acest articol să prezint informaţii generale despre cultura zmeurului.

Importanţa culturii
Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă, compot, gem, sirop, suc, îngheţată etc.
Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4,5-10,6% zaharuri, 1,1-2,3% acizi organici, 0,5-2,8% pectine, 1,2% proteine, săruri de K, P, Ca, Mg, Mn, Na, Zn, Cu, Fe, etc., vitamina B1,B2,D,P,C (25mg/100g).

Fructe de zmeur înainte de recoltare.

Fructele, lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva, anginei, amigdalite, diareei etc. Specia are o mare plasticitate ecologică, fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m).

Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund, zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului, valorificând în acelaşi timp solurile subţiri, sărace şi improprii altor culturi.

Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.

Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici

Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. Este o specie exigenta fata de lumina. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. De asemenea, directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina, mai ales în zonele înalte.

Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus, dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC.

Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Daca, toamna este rece si umeda, lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC.

Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale, bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). În caz contrar, este absolut obligatorie irigarea. Excesul de apa (baltirea) este, de asemenea, daunator putând provoca asfixierea radacinilor. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare.

Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos, bogat în humus, cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit, cu pH = 5,6-6,5, cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm, bogat în azot si proteine. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace, foarte grele, reci, sau uscate si calcaroase. Curentii de aer, iarna pot mari pagubele prin înghet, vara maresc seceta atmosferica etc. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara.

Înfiintarea si întretinerea plantatiilor

Pentru esalonarea maturarii si a perioadei de recoltatare, într-o parcela se vor planta 3-4 soiuri cu diferite perioade de maturare.
La pregatirea terenului se va fertiliza intens cu îngrasaminte organice si minerale, deoarece dupa intrarea pe rod lucrarea se efectueaza cu greutate datorita drajonarii puternice.
Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd, 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasica/ha.
Desfundatul se face la 40- 50 cm, cu subsolaj.
Pe terenurile cu panta peste 20%, se amenajeaza terase pe care se vor planta minimum doua rânduri, iar pe cele cu panta sub 20%, zmeurul se planteaza sub forma de gard fructifer, pe directia curbelor de nivel.

AICI OFERTA Butasi de zmeur, coacaz, mur, agrise Oferta toamna 2012

Epoca de plantare

– toamna după căderea frunzelor;
– primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.

Plantarea

Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm, şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime.

Plantarea zmeurului


Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere:

– cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de evantai – 1,5-2,5 m, iar distanţa pe rând 1-l,2 m;
– cultura pe araci -1,2 m.

Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene.
Majoritatea soiurilor de zmeur necesita sistem de sustinere.
Fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.

Sistemul de sustinere cel mai indicat

Sistem de sustinere sub forma de gard fructifer

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bazǎ tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lasând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd si urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 parţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori si dupa înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, paianjenilor rosii, afidelor.

În continuare câteva poze despre modul de conducere a culturii de zmeur în Anglia. Mulţumesc pe acestă cale prietenilor Tudor T. şi Mădălin G. pentru fotografiile spuse la dispoziţie.

Privire de ansamblu a rândurilor de zmeur cultivat în solarii în sistemul intensiv sub formă de gard fructifer.

Zmeur cultivat în containere.

Sistem de irigaţie pentru containere.

Garduri fructifere de zmeur.

În speranţa că aceste câteva informaţii (este doar partea I) legate de cultura zmeurului vă sunt folositoare, vă doresc spor la muncă:) .

BUTASI DE ZMEUR –OFERTA PRIMAVARA 2013 AICI–

363 responses to “Cultura zmeurului partea I

 1. Buna ziua! Vin cu rugamintea la dvs-tra de a imi oferi si mie citeva informatii despre deschiderea unei afaceri de tip familial in cultivarea si recoltarea zmeurei. Pentru inceput as vrea sa imi incep activitatea in limitele unui hectar de pamint. Ma puteti ajuta? Multumesc.

 2. Buna ziua as vrea sam fac o plantatie de zmeura Pe o suprafata de 30 ari penru inceput de cati drajoni am nevoe.

 3. Imi spuneti la ce preti aveti drajoni de zmeura si cand trebuie sa fac comanda pentru primavara.va multumesc

 4. Buna ziua. D-le Budau m-ar interesa o colaborare cu dumneavoastră in vederea infiintarii unei plantatii. Sunt din jud Timis si dispun de aproximativ 5 ha de pamant in localitatea Belint. Initial m-am gandit la o plantatie de afini. Spuneti-mi va rog daca va ocupati si de proiecte cu finantare europeana. Si ce altceva ma-ti putea sfatui sa cultiv pe acest pamant.

 5. Cum se numeste soiul de zmeura remontant care il aveti? Va multumesc

 6. Buna dimineata. M-ar interesa sa cultiv , in gradina, pe o suprafata de 15-20 de arii, zmeur care sa rodeasca de cat mai multe ori pe an. Cate plante am nevoie? Care este acel soi? Ma intereseaza varianta de gard viu. Cum trebuie sa incep inca de pe acuma. Multumesc!

  • Raul, fiind vorba de spatiu putin, utilizat la maxim poti calcula 1 metru patrat/planta de zmeur, eu iti recomand soiul remontant, care este un soi viguros si iti produce fruct continuu in perioada de vara/toamna pana la primul inghet
   De acum poti comanda plantele si sa incepi sa pregatesti terenul, nu lasa comanda plantelor pana la primavara cand cel mai probabil nu vei mai gasi, daca te pot ajuta si la acest capitol, sunt onorat sa formez un nou cultivator de zmeur:)

 7. Buna ziua dle Ruben . Sunt interesat de cultura zmeurii si murului pe un teren de 6000 mp . ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ? multumesc .

 8. Buna ziua
  sunt interesat pe viitor de această afecere
  trebuie sa rezolv partea cu irigatia

 9. salutare,mai aveti zmeur remontat,drajoni dc da la ce pret?

 10. buna seara . doresc sa infiintez o plantatie de mur sau zmeur ,,depinde de rentabilitate ” dar ma confrunt cu o problema …terenul are foarte mare umiditate . ce recomandari puteti sa-mi dati pentru a putea folosi acest teren mentionez ca terenul are in jur de 5000mp .si eventual ce soiuri de mur sau zmeur i-mi sugerati. Va multumesc.

 11. Ruben , cu ce imi recomanzi sa stropesc zmeura inainte de inflorire ?

 12. Buna ziua. Pentru 1ha de zmeur, cu o singura recolta pe an, ce soiuri ar trebui sa folosesc?

 13. Buna ziua,ma numesc Oana si sunt interesata de cultura de zmeura(infiintarea cuturii,intretinerea si valorificarea ei)si daca este posibil de o eventuala colaborare.Va multumesc si astept raspuns

 14. pt zmeur si mur ce foliar imi recomandati am mur de un an si nu prea merge bine trebuie sa il vitalizez putin ce imi recomandati?

 15. pt toamna vreau zmeur remontant si mur tornfree cind va contactez ,e vorba de 50 de fire de fiecare

 16. Halalaie Emil Cristian

  Buna, m-ar interesa si pe mine informatii despre inceperea unei afaceri de tip familial. Undeva pana in jumatate de hectar pentru inceput, dar se poate extinde pe mai mult in cazul in care o sa fie nevoie. Ma puteti ajuta cu sfaturi, informatii? Multumesc

 17. buna ziua vreau sa fac o plantatie de 50 ari zmeura la toamna la ce costuri mar ridica si cum arfi mai ok sa o plantez tip:gard,evantai etc.

 18. – cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m; 3 m distanta intre randuri ?? si distanta dintre cuiburi care este ?

 19. buna seara. as dori informai .doresc sa infintez o cultura de zmeura pe 0,50 ha.

 20. luncanu george cosmin

  buna ziua am 30 de ari si vreau sa fac o plantatie de zmeura ce sfaturi imi dati si comanda cand sar face

 21. Buna ziua, care cultura e mai buna cea cu o fructificare pe an sau cea cu mai multe fructificari pe an?

 22. Buna ziua Ruben,

  Vreau sa încep cu o suprafata de 4500 m2 în Dolj lînga Craiova (expunere sud, panta medie sub 8% cu acces din 2 laturi pe DE). Pentru a face studiul va rog sa-mi trimite-ti pe mail documentatia necesara privind : costuri, technici etc.

  Cu stima,
  Cristi Bujor

 23. Buna seara ! Daca sunteti amabil, as dori sa infiintez o mica cultura , dar deocamdata experimental, pe o suprafata de aprox. 300 mp (daca iasa o sa ma extind pana la aprox 1.8 ha ) . Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi sau material de studiu ? Nu cunosc numele soiului, dar e adus din Franta . Va multumesc anticipat !

 24. Valentin Visaroi

  Buna ziua!
  As vrea si eu sa incep o cultura de zmeur, anul viitor, anul acesta l-am rezervat pentru documentare si pregatire. Pentru inceput ma gandesc sa incep cu aprox. 0,5-0,6 ha.
  As fi interesat de orice informatie legata de cultura zmeurului, de la sistemele de irigare, costuri, etc., pana la posibilitati de valorificare(valorificarea fructelor fiind si una din girjile pe care le am).
  Deasemenea am vazut ca primiti oaspeti pe la ferma, asa ca anul asta am in vedere si o vizita la Ferma Barzani:).

 25. Bună!Avem un hectar de zmeura de 3 ani,până acuma am reușit să controlăm buruienile manual si cu motocoasa printre plante si cu tractorasul printre rânduri.Acuma plantele s-au înmulțit si nu mai fac fata manual.Am dat cu Fusilade forte si Pantera dar fără rezultat,am mărit si doza la recomandarea vânzătorului dar nimic.Dacă aveți un sfat …..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s