Cultura salcâmului


Pentru că în spatele celor două bloguri personale Blog 1 şi Blog 2 găsesc cuvinte cheie care se caută pe net, printre aceste cuvinte apare de nenumărate ori şi „cultura salcâmului” despre care am dorinţa să povestesc câteva lucruri bine de ştiut despre această specie forestiră.

Nu vreau să fac o lecţie de botanică forestieră, vreau doar să prezint lucruri concrete care poate pe unii cititori o să ii ajute în luarea unor decizii cu privire la cultivarea sau necultivarea salcâmului.

Salcâmul (Robinia pseudacacia L.) este originar din estul Americii de Nord între 33 şi 42° latitudine nordică.

Primele culturi forestiere în România s-au realizat în anul 1852, la Băileşti Dolj, pentru ca ulterior să fie plantat pe suprafeţe tot mai mari, îndeosebi în Oltenia, pe nisipuri mişcătoare, Valea lui Mihai (Bihor) şi în alte regiuni ale ţării.

Este o specie cu valoare silviculturală – protectivă excepţională, prin capacitatea sa de a fixa nisipurile mobile.

Folosirea salcâmului pe terenuri degradate a dat rezultate foarte bune dar numai acolo unde condiţiile staţionale nu-i sunt limitative.

Producţiile însemnate de masă lemnoasă, pe care le oferă la vârste mici, ca şi întrebuinţările numeroase pe care le poate da lemnului, reprezintă beneficii social – economice care sporesc valoarea acestei specii.

Lemnul este cu duramen bine dezvoltat, brun – verzui, este greu, dur, foarte rezistent, cu utilizări dintre cele mai diverse, de al pari de gard , lemn de mină, cozi de unelte, araci de vie, până la doage de butoaie, traverse de cale ferată, cherestea, parchet etc.

Lemnul de salcâm este foarte bun şi pentru foc, crapă însă uşor, ceea ce grevează asupra posibilităţilor de folosire pe scară largă în industrie.

Salcâmul este foarte îndrăgit ca specie ornamentală, înflorind abundent, iar valoarea sa meliferă este indiscutabilă, arboretele de salcâm fiind cele mai apreciate, alături, de tei, pentru activitatea apicolă.

Salcâmul reprezintă principala specie forestieră meliferă din România, iar pe lângă această deosebită importanţă mai prezintă următoarele:

– rapiditate de creştere foarte mare (în 2 ani poate atinge înălţimea de 2-3 metri)
– se adaptează uşor la condiţiile de mediu
– se înmulţeşte foarte uşor (atenţie este şi o specie invazivă)
– în 3-4 ani de la plantare ai pădurea ta.

Productivitatea medie a celor mai bune arboreta de salcâm din plantaţii atinge 15-17 m3/an/ha, la vârsta de 20 de ani în timp ce productivitatea arboretelor din lăstari de aceiaşi vârstă este de 13,4 m3/an/ha.

Tendinţa oamenilor care deţin terenuri slab productive, agricole sau forestiere este de a le impăduri, însă întrebare este cu ce specie, dacă rentează, sau peste cât timp o să fie rentabilă investiţia respectivă.

O planaţie de salcâm este rentabilă după 15 ani, asta din punct de vedere al lemnului sau poate şi mai repede dacă îţi doreşti să produci cozi de unelte spre exemplu asta undeva pe la 2-4 ani ai putea să produci, un alt beneficiu ar fi florile melifere pe care le poate produce salcâmul pentru apicultori, la vârsta de 5 ani o pădure de salcâm produce flori din abundenţă, sau poate ai un teren şi pur şi simplu vrei să te retragi în pădurea ta de ce nu la o umbră realizată de tine, ei pentru aceste beneficii recomand cu tot curajul plantarea salcâmului.

Cât mă costă pentru un hectar de teren ?

1. Cultivat la o schema de 2×1 este necesar un număr de 5 000 puieţi/hectar

2. Preţul unui puiet de salcâm la vârsta de 1 an este de 0,2 ron – 0,3 acuma depinde de unde îl cumperi, calculat la preţul de 0,2 reiese un cost total pe material săditor de 1000 ron/ha.
3. Cheltuieli privind pregătirea terenului inainte de cultivare (arătură,…etc) 600-800 ron/ha.
4. Cheltuieli privind cultivarea puieţilor în teren 200-300 ron/ha.
5. Cheltuieli totale 1000+700+250=1950 ron/ha
Am exclus de aici transportul puieţilor şi binenţeles costul unui hectar de teren, aici te descurci:).

În speranţa că aceste date vor folosi cel puţin unei persoane care se gândeşte serios să cultive salcâm vă urez multă baftă şi spor la plantat, iar în final argumetez cu o şedinţă foto o pădure de salcâm de vreo 5-6 ani la care am participat şi eu pornind de la punctul zero intr-un teren agricol slab productiv.

Anunțuri

268 responses to “Cultura salcâmului

 1. Pingback: SALCAMUL invinge seceta (Rolul perdelelor forestiere de salcam) | Ghindele mici, fac stejari mari !

 2. buna ! ma numesc Dana ,am un teren langa padure de 20 ari, pe un deal cu mult soare ,pe langa padure am salcami tare frumosi .Eu in fiecare an trebuie sa curat gradina de puietii de salcam. Nu vreau salcami in gradina.CE sa fac pt ca acolo nu se poate sapa sau ara ,panta dealului este mare.

  • Buna Dana,

   daca doresti sa scapi de el , aplica un erbicid total pe suprafata foliara (frunze), recomand: glifosat, rundup, alta sansa sa scapi de el….mai greu 🙂

 3. buna seara
  achizitionati seminte salcam ??
  si la ce pret
  va multumesc

 4. multumesc de raspuns
  vb de seminte in forma bruta,sant din zona olteniei
  o zi buna

 5. La multi ani! Sanatate maxima, bucurii, fericire si copii frumosi asa ca voi…

 6. Buna ziua,
  Am o intrebare mai ciudata.
  Sunt din Bucuresti si vreau sa plantez cativa copaci in spatele blocului.
  Ideea mea este ca in x ani (unde x sper sa fie pana in 10-15 ani) acesti copaci sa imi faca umbra (stau la etajul 3).
  Din ce am inteles salcamul si artarul cresc cel mai repede.
  E ok daca as planta salcami in apropierea blocului, ar putea crea probleme cu radacinile (peste ani si ani, ar fi pacat sa mi-l taie cineva).
  Multumesc

  • Buna Mihai,
   da salcamul creste repede, se adapteaza foarte bine in mediul urban, si nu e o problema sa fie in apropierea blocurilor, cu radacinile etc, in varianta dv, merge linistit, 🙂

 7. buna . spune-mi te rog erbicidurile glifosat,rundup la ce mai poate fi folosit.De la vecinul de gard, pt ca nu curata de ani de zile,am urmatorii musafiri rug si cea mai mare vedeta feriga. Am cautat erbicid pt feriga intr-o lucrare a Universitati Lucian Blaga numit Programul National Agrar si am gasit ca erbicidul pt Pteridium aguilim adica feriga de camp se distruge cu ASULOX in luna august.in Baia Mare Maramures nu sant centre comerciale specializate in domeniu pe care sa ii cunosc.la micile mele intrebari am primit raspunsuri absurde cum ca daca vrei sa scapi de o planta nedorita ori o soti mecanic afara ori acoperi zona cu folie neagra de cu toamna pana toamna cealalta Dar pe un deal cum sta asa ceva –

  • Dana,
   eu iti recomand pentru orice te deranjeaza erbicidul GLYFOSAT, care este un erbicid total, trebuie aplicat pe frunzele plantelor, si in doua saptamani de zile se vad rezultatele indiferent de specia care este acolo,
   pot sa iti livrez asa ceva la pretul de 35 lei/1 litru in timp ce la magazin e undeva la 40 lei/ litru,

   oricum il recomand cu incredere, insa nu uita ca la feriga, poate va trebui sa dai de 2 -3 ori pana dispare definitiv, erbicidul ataca inclusiv radacinile, nu are remanenta in sol, iar daca ajunge pe trunchiurile plantelor nu le afecteza deloc, trebuie sa ajunga la frunze ca sa faca treaba buna,

   numai bine 🙂

   • buna ziua , aceasta solutie de glyfosat trebuie dizolvata sau este deja ok.si daca in perioada de vegetatie trebuie stropita mai apuc sa dau pana la toamna de cateva ori ( 2 ori ) sau numai la anu ? acum este de 1.m o feriga AJUTOR !!! VREAU O SOLUTIE PT CA FERIGA SA DISPARA SI IARBA SA RAMANA . Multumesc Dana.

    • dana cu doua trei aplicari eu sunt de pare ca scapi de feriga,

     important este sa fie erbicid total substanta cu care dai pe feriga,

     erbicidul este concentrat, eu spre exemplu la 10 litri de apa, pun 300 ml glyfosat, si fac treaba foarte buna cu el,
     cu cat concentratia este mai tare cu atat…efectele sunt mai clare :),

     solicita de la un magazin de fitosanitare un erbicid total, il gasesti la flacoane de 500 ml, 1 litru…etc, cu astea sigur scapi de feriga, dar…aplicare sa o faci pe frunze direct

 8. Buna ziua,

  am o intrebare:
  am trei salcami galbeni de 4 ani si doresc sa-i transplantez in alt loc deoarece in locul in care sunt ii acopera o salcie. Varo g sa-mi spuneti cum sa procedez si daca am sanse de reusita.

  • dupa caderea frunzelor se pot transplanta linistit, insa cu mare grija la radacini sa nu fie ranite cat se poate, si o conditie obligatorie temeratura in sol sa nu fie sub 5 C,

   dupa transplantare 10-20 litri de apa sa intre radacinile in contact cu noul loc, si sa fie tasat bine, reguli generale de plantare 🙂

 9. Intrebare : plantarea puietilor de salcam, etc. se poate face si pe brazda sau numai in gropi sapate cu harletul ? Ma gandesc ca pe brazda productivitatea ar putea fi mult mai mare.

  • sigur ca se poate face si pe brazda si in despicatura, important e ca solul sa fie reavăn, si mai ales radacinile sa fie acoperite in intregime, iar un ultim aspect solul de jur imprejur sa fie tasat bine, pentru a intra radacinile cat mai perfect in legatura cu solul 🙂

 10. buna ziua.
  va rog sa-mi spuneti de la ce varsta se poate taia salcamul. am vazut ca programele de finantare iti acorda o compensatie pentru faptul ca nu realizezi venituri din terenul respectiv pentru o perioada de 15 ani si banuiesc ca asta este varsta d ematuritate. poti taia si inainte de 15 ani, e util sau contraproductiv sau chiar nu ai voie? din articol inteleg ca dupa 20 de ani poti taia cam 13-17 m3 la hectar pe an, e corect. deci an de an pot taia din fiecare hectar in parte cate 15 m3, sa zic? daca stiti si cam cate kg intra la m3 (am inteles ca circa 7-800) si care e pretul de vanzare la m3 sau tona in prezent, ar fi foarte expresiv. multumesc anticipat.

  • buna George,

   – in arboretele pure de sacam se fac lucrari si inainte de varsta de 15 ani,
   o plantatie de salcam trebuie sa o gandesti in asa fel incat sa stii ce produs te intereseaza in primul rand: floare pentru albine, stalpi/araci pentru plantatii gen vie, spalieri etc, lemn de foc, lemn de constructii,

   – la varsta de 5-8 ani putem vorbi de material util pentru cozi unelte, araci pentru vie, lemn de foc, si floare pentru salcam, insa proiectul nu iti da voie ca in cei 15 ani sa recoltezi tot de acolo, ci acestea se recolteaza prin rarituri sistematice etc.

   – la recoltare masa specifica a lemnului de salcâm necojit este de 1445 kg/mc, având cea mai mare valoare dintre toate speciile atât de răşinoase cât şi de foioase,

   – pretul de referinta este in functie de sortimentul de lemn care se vinde: lemn de foc, lemn de constructii, lemn de gater etc,

   • salut ruben
    am citit ce te-a intrebat george si as avea si eu niste intrebari
    -as vrea sa stiu care este varsta minima la care se poate taia salcamul pentru a se putea vinde ca si lemn de foc
    -as vrea sa stiu care poti taia in masa salcamul in cazul in care nu optezi pentru finantare
    -si cam cati mc obtii dintr-un hectar de salcam daca il tai la varsta minima de taiere
    -care este varsta cea mai rentabila de taiere a salcamului folosit ca si lemn de foc

 11. Buna ziuia,as vrea sa stiu cum pot sa obtin puieti de salcim din seminte,si daca semintele se pot semana in cuiburi direct pe terenul ales,si vreau sa mai stiu daca salcimul creste la ses,va multumesc anticipat!!!

  • Buna George,
   puieti de salcam se obtin cel mai bine in regim de pepiniera timp de 1 – 2 ani si pe urma se planteaza.
   semintele semanate in cuiburi sau direct la fata locului….vor fi un esec 100%

   salcamul creste favorabil si in zonele de ses 🙂

 12. Am inteles va multumesc,dar cum trebuie sa arate o pepeniera????Trebuie sa fie acoperita sau cum???? Si care este metoda de plantare in pepeniera pentru a obtine puieti??????Va multumesc anticipat!!!!

 13. Spuneti-mi va rog daca stiti kit kintareste 1m.cub se salkim pentru foc???? VA multumesc anticcipat!!!!

 14. Afirmatia de mai sus este din: „Cartea dulgherului” de V.Hopu, M.Stoica, A.Simion si se refera la „Greutatea specifica aparenta”

 15. Salut RuBen,
  Te felicit intiativa acestui blog, se vede ca esti pasionat si iti face placere sa impartasesti din cunostintele tale, atat practice cat si teoretice. Am nevoie de ajutorul tau in urmatoarea problema : Am o gradina cu salcami foarte batrani ce provin dintr-o fosta padure. Nu stiu exact varsta, peste 60 de ani oricum. Au inceput sa se usuce si nu stiu ce sa fac. Este o evoulutie naturala sau mai pot fi salvati ? Din cate am constata nu au nici un fel de boli, unuia singur i-a cazut scoarta pe o inaltime de 2m si pe jumate din circumferinta.

  • Salut Ion,
   multumesc pentru apreciere 🙂
   daca locul nu este inundat de apa, insemna ca salcamii dv trec printr-o perioada normala din viata,
   banuiesc ca si in partea superioara incep sa se usuce, mai precis la varf, trebuie recoltati de acolo treptat, pentru ca se vor usca in totalitate de acum inainte, iar din cioate vor renaste alti puieti, de acolo in timpul verii lasati unul singur, cel mai frumos, cel mai viguros 🙂

 16. Buna ziua,

  Puteti sa-mi spuneti va rog care sunt costurile anuale estimate pentru intretinerea unui ha de padure de salcam ( daca se poate defalcat in primii 5 ani si dupa primii 5 ani ). Din cate am inteles in primul an se pot pierde intre 20 – 30 % din puieti iar in anul doi pana la 10 %. Ce lucrari periodice trebuiesc executate( si costurile aferente ) ?
  Multumesc anticipat !

  • cheltuielile care pot sa apara la o cultura de salcam pe timp de 1 an sunt:
   – cheltuieli cu operatiile de prasit (daca sunt de doua ori pe an/maxim 500-600 ron)
   – cheltuieli cu inlocuirea puietilor uscati sau deteriorati in anul precedent aici daca e cazul, in cazul salcamului….maxim 2-5%

 17. Spuneti-mi va rog cum pot sa obtin di seminte puieti de salkim,am inteles ca este o procedura anevoioasa, de tratare termica si la ce adincime se seamana semintele,si peste kit timp pot rasari primii puieti,pentru ca eu am pus semintele in pamint asa cum leam luat din pastai si nu am obtinut nimic,va multumesc anticipat!!!

  • George,
   semintele de salcam trebuie tratate inainte de semanare, chimic, termic sau prin scarificare.
   adancimea de semanare este la 2-3 cm,
   se gaseste in comert samanta scarificata, pregatita pentru semanat 🙂

 18. multumesc pentru raspunsul prompt. te rog sa specifici daca taierea a circa 10-12 m3 la hectar, dupa vartsa de 15 ani, se face anual, sau asta e tot ce obtii dupa un hectar, ca lemn de foc sau ce destinatie alegi…?

 19. buna ziua.
  as dori sa stiu daca se poate infiinta o plantatie de salcami intr-o zona de deal pe un sol cu faneata.ce lucrari ar trebuie efectuate si cand se pot planta salcamii?
  multumesc anticipat

 20. salutare. intrebarea mea, mai mult din curiozitate, ar fi ; cum se scot semintele de salcim din pastaie? eu am tot plantat , de vreo citiva ani, cite 1000-2000 pe an. acum as vrea sa profit de multimea de seminte pe care au facut-o. primii plantati se pot vedea (partial) pe facebook, la „Muzeul Furman”, in albumul cu pozele catelului. multumesc pt (eventualul) raspuns si felicitari pt pasiune. Corneliu Furman

  • Corneliu,
   la fel se procedeaza ca si la fasole, adica:
   pastaiele sa fie uscate bine, se formeaza un lot, pe urma se bate bine cu diverse unelte,
   in padurile de unde se recolteaza semintele de salcam, se fac asa numitele gramezi, acestea sunt trecute printr-o serie de lovituri de furci spre exemplu iar in final de jos se recolteaza semintele care au impuritati ce trebuie eliminate, de obicei cu ajutorul vantului 🙂

 21. RuBen , ai facut proiect prin masura 2.2.1?

  • salut sorrin,
   nu am facut proiect pe aceasta masura desi mi-as fi dorit,
   parerea mea personala este ca ar fi bine a fie minim 10 hectare de teren pentru acest proiect ca sa renteze birocratia, si acest teren sa fie slab productiv din punct de vedere agricol, proiectul are multe sincope 🙂

 22. Dupa tine , poti sa ne spui care ar fi „sincopele ” acestei masuri , si de ce ai ajuns la aceste concluzii?

  • una singura de care m-am lovit direct:
   analiza de sol, la 50 metri de terenul agricol e padure, stiu care e profilul solului de acolo si….trebuie sa mai cheltuiesc si eu inca o data pentru a afla analiza solului la 50 metri distanta pe banii mei evident, plus de asta….remuneratiile mi se par destul de mici pe an si pe hectar

 23. salut ruben!! am vazut multe comentarii aicea pe blog.si miau stirnit multa curiozitate si interes.eu vreau sami cumpar un hectar sau 2 de pamant sal inpaduresc cu salcim,spunemi te rog cit costa la tine bucata de puiet si cind este indicata plantarea.eu sint din campia-turzii si la fel ma intereseaza daca,salcamul rezista la clima de la noi din ardeal.astept mai multe informatii de la tine.numai bine si sanatate…….

  • cosmine, pretul este de 0,5ron/bucata si se livreaza la legaturi de 100 bucati legatura,
   merge garantat salcamul si la capia turzi, important este ca terenul sa nu fie mlastinos si sa nu fie pe un versant umbros,
   salcamul e mare iubitor de caldura si lumina
   perioada optima de plantat este primavara
   daca esti interesat de puieti te rog sa ma anunti din timp 🙂 numai bine

   • mersi pt. raspuns de moment,eu sint in cautare de pamint sper sa reusesc sal pot cumpara cat se poate de repede si eu te anunt telefonic,de cati puieti am nevoie… poate trag o fuga pana la tine sa vad si marfa.cele bune!!

 24. salut RUBEN o intrebare am ,de unde as putea sa achizitionez samanta de salcam ,sant din BIHOR zona BRUSTURI ,si imi zicea un prieten care prelucreaza salcam ca se gaseste pe la……..I samanta certificata adusa din FRANTA ,as dori in primavara sa insamantez vreo 2ha de inceput,poti sa imi dai niste indicii ,cat samanta merge la ha ,daca merge semanata direct sa nu mai am de-a face cu sistem pepiniera ,o fac si pentru apicultura dar doresc sa dau o valoare pamantului si sa promovez verdele sau o sa fie o sursa de venit la batranete ,mersi si wekeend placut DAN ALBIS

  • Salut Dane,
   ma bucura modul cum privesti cultura salcamului, asa este poate sa iti aduca multe beneficii, nu imediat dar un pic mai incolo, asadar:
   1. cultura salcamului nu merge ca la grau, semeni samanta si ….culegi padure, in primele luni de viata, plantula de salcam este foarte foarte firava, are nevoie de lumina, hrana, caldura etc, ceea ce daca nu se pot asigura vor duce direct la slaba dezvoltare sau chiar moarte.
   2. pentru 1 hectar de pamant impadurit ai nevoie de 5000 puieti, cunosc oameni care in fiecare an au plantat cat au putut, 0,5 hectare, 2 hectare etc….iar acuma au suprafete de peste 10 ha,
   3. dupa 3-4 ani, la salcamul pe care il promove ai floare pentru albini,
   4. salcamul trebuie obtinut obligatoriu in pepiniera, minim 1 an de zile iar apoi poate fi plantat la locul stabilit,

   5. cand mai treci pe la oradea stam la o cafea sa povestim mai multe despre cultura salcamului 🙂 numai bine

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s