Cultura salcâmului


Pentru că în spatele celor două bloguri personale Blog 1 şi Blog 2 găsesc cuvinte cheie care se caută pe net, printre aceste cuvinte apare de nenumărate ori şi „cultura salcâmului” despre care am dorinţa să povestesc câteva lucruri bine de ştiut despre această specie forestiră.

Nu vreau să fac o lecţie de botanică forestieră, vreau doar să prezint lucruri concrete care poate pe unii cititori o să ii ajute în luarea unor decizii cu privire la cultivarea sau necultivarea salcâmului.

Salcâmul (Robinia pseudacacia L.) este originar din estul Americii de Nord între 33 şi 42° latitudine nordică.

Primele culturi forestiere în România s-au realizat în anul 1852, la Băileşti Dolj, pentru ca ulterior să fie plantat pe suprafeţe tot mai mari, îndeosebi în Oltenia, pe nisipuri mişcătoare, Valea lui Mihai (Bihor) şi în alte regiuni ale ţării.

Este o specie cu valoare silviculturală – protectivă excepţională, prin capacitatea sa de a fixa nisipurile mobile.

Folosirea salcâmului pe terenuri degradate a dat rezultate foarte bune dar numai acolo unde condiţiile staţionale nu-i sunt limitative.

Producţiile însemnate de masă lemnoasă, pe care le oferă la vârste mici, ca şi întrebuinţările numeroase pe care le poate da lemnului, reprezintă beneficii social – economice care sporesc valoarea acestei specii.

Lemnul este cu duramen bine dezvoltat, brun – verzui, este greu, dur, foarte rezistent, cu utilizări dintre cele mai diverse, de al pari de gard , lemn de mină, cozi de unelte, araci de vie, până la doage de butoaie, traverse de cale ferată, cherestea, parchet etc.

Lemnul de salcâm este foarte bun şi pentru foc, crapă însă uşor, ceea ce grevează asupra posibilităţilor de folosire pe scară largă în industrie.

Salcâmul este foarte îndrăgit ca specie ornamentală, înflorind abundent, iar valoarea sa meliferă este indiscutabilă, arboretele de salcâm fiind cele mai apreciate, alături, de tei, pentru activitatea apicolă.

Salcâmul reprezintă principala specie forestieră meliferă din România, iar pe lângă această deosebită importanţă mai prezintă următoarele:

– rapiditate de creştere foarte mare (în 2 ani poate atinge înălţimea de 2-3 metri)
– se adaptează uşor la condiţiile de mediu
– se înmulţeşte foarte uşor (atenţie este şi o specie invazivă)
– în 3-4 ani de la plantare ai pădurea ta.

Productivitatea medie a celor mai bune arboreta de salcâm din plantaţii atinge 15-17 m3/an/ha, la vârsta de 20 de ani în timp ce productivitatea arboretelor din lăstari de aceiaşi vârstă este de 13,4 m3/an/ha.

Tendinţa oamenilor care deţin terenuri slab productive, agricole sau forestiere este de a le impăduri, însă întrebare este cu ce specie, dacă rentează, sau peste cât timp o să fie rentabilă investiţia respectivă.

O planaţie de salcâm este rentabilă după 15 ani, asta din punct de vedere al lemnului sau poate şi mai repede dacă îţi doreşti să produci cozi de unelte spre exemplu asta undeva pe la 2-4 ani ai putea să produci, un alt beneficiu ar fi florile melifere pe care le poate produce salcâmul pentru apicultori, la vârsta de 5 ani o pădure de salcâm produce flori din abundenţă, sau poate ai un teren şi pur şi simplu vrei să te retragi în pădurea ta de ce nu la o umbră realizată de tine, ei pentru aceste beneficii recomand cu tot curajul plantarea salcâmului.

Cât mă costă pentru un hectar de teren ?

1. Cultivat la o schema de 2×1 este necesar un număr de 5 000 puieţi/hectar

2. Preţul unui puiet de salcâm la vârsta de 1 an este de 0,2 ron – 0,3 acuma depinde de unde îl cumperi, calculat la preţul de 0,2 reiese un cost total pe material săditor de 1000 ron/ha.
3. Cheltuieli privind pregătirea terenului inainte de cultivare (arătură,…etc) 600-800 ron/ha.
4. Cheltuieli privind cultivarea puieţilor în teren 200-300 ron/ha.
5. Cheltuieli totale 1000+700+250=1950 ron/ha
Am exclus de aici transportul puieţilor şi binenţeles costul unui hectar de teren, aici te descurci:).

În speranţa că aceste date vor folosi cel puţin unei persoane care se gândeşte serios să cultive salcâm vă urez multă baftă şi spor la plantat, iar în final argumetez cu o şedinţă foto o pădure de salcâm de vreo 5-6 ani la care am participat şi eu pornind de la punctul zero intr-un teren agricol slab productiv.

Anunțuri

268 responses to “Cultura salcâmului

 1. Daca nu te superi, imi poti lasa un id de messenger pentru a putea discuta despre o posibila colaborare? PS. Imi poti scrie pe mail daca nu doresti sa iti faci mailul public. Multumesc.

 2. Buna, doresc cateva informatii daca se poate,mar interesa sa stiu ce si cat e subventia pe un hectar de salcam:)

  • Heloo,
   din pacate in Romania nu este sustinuta intretinerea culturilor forestiere, nu se i-a nici un leu pentru suprafetele care trec din teren agricol in teren forestier,

   singuri bani care se pot lua sunt prin proiectele europene, suma acestora depinde de zonarea grografica in primul rand si mai sunt si alte criterii
   🙂

 3. Vedeti ca puteti accesa bani europeni (fonduri europene) Masura 221.

 4. Pentru infiintarea de plantatii de salcam se pot accesa fonduri europene?

 5. In ce anotimp se poate planta salcamul?

 6. Am o plantatie de salcami in anul II – care sunt lucrarile de intretinere? multumesc foarte mult!

  • elagare artificiala (taierea crengilor de la baza puietilor de salcam)
   si
   prasirea solului dintre randuri daca este posibil

   daca sunt executate vor ajuta foarte foarte mult cresterile de anul in curs 🙂 si in viitor

 7. daca puteti sa imi raspundeti la o intrebare, raman recunoscator…lemnul de salcam este bun pentru cheresteaua folosita la constructia unei case (de caramida) ? inteleg ca are o fibra sinuoasa care rezista f bine la contorsionari si este ferit de daunatoridar pe de alta parte spuneti ca crapa usor…Este recomandabil?

  • Stefan,

   lemnul de salcam este destul de dens (are greutate mare), si pentru o casa cred ca si costurile se ridica destul de mult, dar eu cred ca ar fi posibil insa….nu cred ca ar avea rost o asemenea investitie, lemnul de salcam are si un desen tehnic destul de interesant si este pacat sa fie ascuns in acoperisul casei,

   se poate utiliza la mobilier, parchet,…lucruri de finete 🙂

 8. Cum fac un gard viu de gladita?
  Ma sperie hotii, iar autoritatile……
  La ce distanta sa insamanteaza gladita?lungimea terenului este 131metri.
  Cum se tunde gladita pt. a forma gardul cu spini?
  ms.anticipat

  • Dorian,
   gardul se poate face fie plantand puieti de gladita fie semanand direct seminte pe locul resectiv pentru aceasta fiind nevoie de 2,5-3 kg seminte pentru lungimea gardului tau.

   gardul se poate tunde in functiue de inaltimea dorita, spini se formeaza pe trunchi si ramuri astfel incat ramane un gard impenetrabil pentru hoti,

   in doi ani de zile poti avea un astfel de gard,

 9. buna dle Ruben,,,,Inteleg ca dvs sunteti foarte in tema cu plantarea salcimului,cultura salcimului,,,,As dori sa va intreb daca la dvs gasim puiet pt plantare,,si eventual la ce pret/ha??,,,,
  as dori sa va mai intreb si in ce perioada a anului este optima plantarea?? si ce metoda de plantare ne recomandati??saparea gauri sau forarea ??,,si la ce adincime???…Va multumesc,,,Nelutu Opra

  • salut Nelutu,

   salcamul se planteaza cel mai bine primavara cand solul este alimentat bine cu apa (precipitatii),

   cantitatea necesara de puieti la hectar se stabileste si in functie de ce anume iti doresti de la padurea respectiva,

   daca mergem pe varianta unei paduri normale eu recomand schema de plantare de 2×1 in care avem doi metri intre randurile de puieti si un metru distanta intre puieti pe rand, in acest caz este nevoie de 5000 puieti la un hectar de teren

   plantarea se realizeaza in conditii normale, nimic deosebit, o groapa simpla cu cazmaua de 30x30x30 cm

   pentru sezonul de primavara am urmatoarele categorii de salcam:

   calitatea I la pretul de 0,5 lei/bucata
   calitatea II la pretul de 0,25 lei/bucata

   in eventualitatea unei comenzi:

   0756300797 🙂

 10. buna ziua, sunt utile informatiile dvs, imi place blogul, sa zicem ca vreau sa am lemn de foc pentru o casa, de ex 10 m3, adica anual sa tai x copaci si sa sadesc altii x in loc, (primii ani astept sa creasca), cati copaci si la ce varsta ar trebu sa ii taii. sa zicem in formula 1mx 1m? (nu vad dimensiunile copacului in raport cu varsta pe net) ma intereseaza pt independenta energetica.

  • Petre,
   la salcam nu mai trebuie sa replantezi dupa taiere deoarece se regenereaza foarte usor si rapid din cioatele ramase in urma extrageri arborilor.

   pentru 10 mc,…1-2 hectare sunt suficiente incepand cu anul 7

 11. sa traiti domnu Ruben,sincer am o mare stima si ma bucur ca cineva mai are grija si de pamanturile din tara noastra,am cateva intrebari daca se poate,,,schema care am vazuto e f.interesanta dar nu sunt un pic cam desi?si ca sa creasca mai bine in trunchi cum ar trebui curatati,imi plac f.mult pomii si ma gandesc la mai multe tipuri de plantatii dintre care si salcamul.si eram curios daca sunt mai multe calitati de salcam si daca exista vreun altoi sa zicem ptr a avea cresterea un pic mai rapida

  • stefane,
   eu recomanda schema respectiva deoarece in decurs de doi ani puieti interactioneaza intre ei cu coroanele, moment in care….incepe concurenta pentru lumina determinandui pe acestia sa creasca cat mai repede si trunchiurile cat mai drepte, dupa 4-5 ani de la plantare se pot rari sistematic daca nu …se vor rari singuri deoarece intre ei vor fi care nu tin pasul cu cresterile, cei care raman in urma sub coroanele celorlalti…in lipsa de lumina vor fi eliminati,

   nu exista nici un soi altoit :), tot secretul la salcam este :

   – suprafata unde se cultiva sa fie cat mai insorita in decursul unei zile,
   – daca este posibila mobilizarea solului atat ianinte de plantare cat si dupa plantarea puietilor printre randuri, salcamul raspunde foarte bine la afanarea/oxigenarea solului
   – aplicarea ingrasamintelor inainte de plantare
   – elagarea/curatirea cracilor de pe trunchi din partea de jos in mod artificial

   sunt printre cele mai importante lucrari care ajuta enorm la dezvoltarea culturi unei plantatii de salcam
   🙂

   • multumesc domnu ruben deja as vrea in toamna asta sa incep cu o mica plantatie de salcam,si chiar o sa urmez sfatul.imi plac f mult pomii si ingrijirea lor e cv prea frumos ca sa poti gasi cuvinte a descrie ceea ce simti cand vezi cum cresc,exact cum ai avea copii mici acceasi senzatie problema ca nu gasesc sa cumpar pamantul dar cate un pasa mic asa ajungi la lucruri marete,

 12. si inca cv daca stie cineva ce distanta se tine fata de vecinu in camp pentru plantatie,ca sigur nu le convine umbra si toate cele,,multumesc frumos

 13. cand planez un puiet cat din planta las ?
  ma refer la parte exteriora a puietului.

 14. salut pe langa salcam daca stie cineva de acest tip de planta ,, Sequoia gigantea,,si as vrea sincer sa ma sfatuiasca cineva de unde sa cumpat puietii ca am gasit pe net dar costa exagerat de mult un puiet si na gandeam ca printre vizitatori poate stie cineva cum sa ma sfatuiasca si de unde sa gasesc puietii la un pret rezonabil,vreau numai doi puieti imi plac foarte mult,va multumesc frumos

 15. domnul Ruben,am citit toate comentariile,as vrea sa stiu,dupa cat timp se poate taia salcamul,adica sa fie destul de matur ca sa castigi ceva la el,si dumneavoastra de obicei unde il vindeti,si cum il vindeti,pentru foc sau pentru a fi prelucrat? as vrea sa fac o investitie dar parca mi-e teama sa nu raman cu salcamul sa nu gasesc clienti.

 16. Domnule Ruben , puteti sa-mi spuneti cand se face elagarea, curatarea salcamilor de crengi, primavara , toamna????

 17. Multumesc Ruben pt. ajutor

 18. Va salut si va admir pentru ceea ce faceti! Va rog sa imi spuneti daca exista si salcam fara spini , as vrea sa plantez pe vreo 30 de ari .Aveti asa ceva de vanzare si la ce pret ?

 19. Va invitam sa comparati si cumparati cherestea din lemn de brad de calitate superioara la preturi de producator. Vezi ofertele de pret pe siteul nostru de prezentaredepozit-cherestea-chitila.ro multumim

 20. vreau sa plantez puiet de salcm ,se toaleteza radacina si se taie puietul de la suprafata pamantului?

 21. 15-17 m3 de lemn pe an si pe hectar???? adica tai in fiecare an cantitatea asta sau „lichidezi” padurea?multumesc anticipat….

 22. Salut!
  De unde sunteti din Ro ?
  Cu stima

 23. Se vorbeste peste tot despre valoarea silviculturala a salcamului, despre cum e putin pretentios, creste repede, poate fi procesat si valorificat cat mai mult insa in toata povestea nu m gasit nicaieri un singur argument in favoarea valorii in cadrul ecosistemului-biosferei. E o specia invaziva care nu favorizeaza mai deloc habitatele existente si nici nu le indeamna pe cele ce ar putea sa se dezvolte pe o astfel de cultura.

  • Salut Cozmine,
   Vorbeşte ecologistul din tine, sau pur şi simplu este o întrebare personala? 😊
   În alta ordine de idei:
   – ai idee cat oxigen produce un hectar de padure cu salcam la varsta de 10 ani?
   – Cat carbon stocheaza aceiasi padure in lemn?
   – Cat azot inmagazineaza in sol?
   – Cate animale, pasari si alte vietuitoare isi gasesc un loc de refugiu acolo?
   Sunt doar cateva argumente in lunii mari in favoarea culturii salcamului.

   Ce nu pot eu sa inteleg, cum într-un teren pustiu si gol/parloaga este mai bine sa Il mentinem in continuare asa de dragul „ecosistemului” sau sa dam valoare prin plantarea unor plante care in timp ne vor aduce si profit…

 24. Buna seara,
  As dori sa infiintez o cultura de salcam, imi puteti spune ce cantitate de semnite as avea nevoie pentru o suprafata de 2 Ha si care ar fi schema optima de plantare, varianta cu plantatul puietilor ii exclusa.

  Multumesc

  • Salut Lucian, pentru început trebuie sa obții puieți in regim de pepiniera, pe urma sa ii plantezi. Ar fi foarte ușor sa semănam semințele precum grâul și peste noapte sa avem padure.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s