Cultura zmeurului partea I


ZMEURUL (Rubus ideaus L. Fam. Rosaceae Subfam. Rosoideae)

Fructe de zmeur

Pentru că îmi pun speranţe mari în cultura zmeurului în România, şi sunt ferm convins de faptul că zilnic se caută pe internet informaţii despre această cultură, doresc să mă alătur şi eu celor care pun la punct astfel de informaţii în mediul online urmând ca în acest articol să prezint informaţii generale despre cultura zmeurului.

Importanţa culturii
Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă, compot, gem, sirop, suc, îngheţată etc.
Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4,5-10,6% zaharuri, 1,1-2,3% acizi organici, 0,5-2,8% pectine, 1,2% proteine, săruri de K, P, Ca, Mg, Mn, Na, Zn, Cu, Fe, etc., vitamina B1,B2,D,P,C (25mg/100g).

Fructe de zmeur înainte de recoltare.

Fructele, lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva, anginei, amigdalite, diareei etc. Specia are o mare plasticitate ecologică, fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m).

Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund, zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului, valorificând în acelaşi timp solurile subţiri, sărace şi improprii altor culturi.

Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.

Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici

Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. Este o specie exigenta fata de lumina. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. De asemenea, directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina, mai ales în zonele înalte.

Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus, dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC.

Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Daca, toamna este rece si umeda, lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC.

Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale, bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). În caz contrar, este absolut obligatorie irigarea. Excesul de apa (baltirea) este, de asemenea, daunator putând provoca asfixierea radacinilor. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare.

Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos, bogat în humus, cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit, cu pH = 5,6-6,5, cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm, bogat în azot si proteine. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace, foarte grele, reci, sau uscate si calcaroase. Curentii de aer, iarna pot mari pagubele prin înghet, vara maresc seceta atmosferica etc. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara.

Înfiintarea si întretinerea plantatiilor

Pentru esalonarea maturarii si a perioadei de recoltatare, într-o parcela se vor planta 3-4 soiuri cu diferite perioade de maturare.
La pregatirea terenului se va fertiliza intens cu îngrasaminte organice si minerale, deoarece dupa intrarea pe rod lucrarea se efectueaza cu greutate datorita drajonarii puternice.
Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd, 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasica/ha.
Desfundatul se face la 40- 50 cm, cu subsolaj.
Pe terenurile cu panta peste 20%, se amenajeaza terase pe care se vor planta minimum doua rânduri, iar pe cele cu panta sub 20%, zmeurul se planteaza sub forma de gard fructifer, pe directia curbelor de nivel.

AICI OFERTA Butasi de zmeur, coacaz, mur, agrise Oferta toamna 2012

Epoca de plantare

- toamna după căderea frunzelor;
– primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.

Plantarea

Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm, şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime.

Plantarea zmeurului


Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere:

– cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de evantai – 1,5-2,5 m, iar distanţa pe rând 1-l,2 m;
– cultura pe araci -1,2 m.

Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene.
Majoritatea soiurilor de zmeur necesita sistem de sustinere.
Fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.

Sistemul de sustinere cel mai indicat

Sistem de sustinere sub forma de gard fructifer

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bazǎ tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lasând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd si urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 parţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori si dupa înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, paianjenilor rosii, afidelor.

În continuare câteva poze despre modul de conducere a culturii de zmeur în Anglia. Mulţumesc pe acestă cale prietenilor Tudor T. şi Mădălin G. pentru fotografiile spuse la dispoziţie.

Privire de ansamblu a rândurilor de zmeur cultivat în solarii în sistemul intensiv sub formă de gard fructifer.

Zmeur cultivat în containere.

Sistem de irigaţie pentru containere.

Garduri fructifere de zmeur.

În speranţa că aceste câteva informaţii (este doar partea I) legate de cultura zmeurului vă sunt folositoare, vă doresc spor la muncă :) .

BUTASI DE ZMEUR —OFERTA PRIMAVARA 2013 AICI—

About these ads

312 responses to “Cultura zmeurului partea I

 1. salut! vreau sa infiintez si eu o cultura de zmeur, mur, afin, coacaz. imi poti trimit ceva informatii referitoare la costuri, intretinere, productie pe email? multumesc!

 2. Buna seara. Am solicitat si eu niste informatii despre aceasta cultura de la dumneavoastra dar pana acum nu am primit nici un raspuns. Puteti sa ma ajutati si pe mine? Nu stiu cum sa inmultesc aceasta cultura, va rog din suflet oferiti-mi si mie mai multe informatii. Am o mica cultura dar din pacate am pierdut mai mult de 80% din ea din cauza ca nu stiu ce sa fac sa-i fie bine. Va rog un ajutor cat de mic. Multumesc.

 3. Va salut,
  Revin cu o rugaminte: daca puteti sa-mi trimiteti si mie documentatie legata de cultura arbustilor fructiferi: zmeur, mur, afin s.a ce mai aveti, plus ceva calcule de rentabilitate economica, dar nu la general, ci care s-au obtinut efectiv in cadrul fermei d-voastra. Mult respect!

 4. Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  Va multumesc!
  Mihaela

 5. buna ziua,daca sunteti lafel de dragut sa ma ajutati cu informatii privind costurile de infiintare si intretinere mur si zmeura.spor la treaba

 6. Salut, am aprox 300 mp pe langa casa pe care as dori sa infiintez o mini plantatie de zmeura. Ce soiuri/soi ai recomanda? Crezi ca e rentabila? Poti sa ma ajuti te rog si cu material documentar despre zmeura? Ms fain. Spor la munca.

 7. salut ruben,
  ai putea sa-mi trimiti si mie un material despre cultura zmeurului??
  Multumesc frumos.

 8. salut ruben,
  ai putea sa-mi trimiti si mie un material despre cultura zmeurului si murelui!!!

 9. Buna ziua. Am o mica plantatie de zmeura in gradina, ma intereseaza daca imi puteti spune ce tratamente trebuie sa fac ?
  Am un teren de 50ari si vreu sa fac o plantatie de coacaza negru la toamna pe el, poti sa ma ajuti cu cateva raspunsuri : daca pot sa fac un proiect sa fac plantatie pe bani europeni, daca aveti un model dupa care sa fac proiectul ?
  Multumesc

 10. As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, capsun, mur si altele .avem o cultura de 2 ani de zmeur si mur am reusit sa facem si irigare dar forte multa sa uscat ,puteti sa ne ajutati cu mai multe informatii pe e-mail .
  Va multumesc!

 11. Buna ziua, as dori si eu informatii legate de infiintare, costuri si costurile de intretinere, doresc sa incep si eu o cultura. Va rog sa mi le atasati pe mail, multumesc pentru aceasta lectura grozava si spor in continuare.

 12. Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  Va multumesc!

  cosmin_paulescu@yahoo.com

 13. Am un teren de aproxonativ 15 ha pe care doersc sa-l cultiv cu zmeura. Terenul nu a fost lucrat de ani buni, credeti ca va fii o problema pentru cultura? Daca se poate as dori informati despre furnizori de butasi, daca imi recomandati pe cineva si mai multe informati despre planatare si intretinere.
  Va multumesc!!!

 14. Buna ziua,
  ma numesc Sorin si sant un fost client care a cumparat circa 150 de butasi de zmeura (distribuiti in 4 soiuri) plus 20 butasi (un an) mur in toamna trecuta(noembrie 2013).Vreau sa va spun ca in ciuda dubiilor pe care le aveam atunci cand am plantat butasii(calitatea solului amestecat cu pietre din perimetrul gardului) pot sa afirm acum dupa ce marea majoritate a butasilor au inmugurit si s-au transformat in crengute cu flori(unele au deja fructe-citria,remontant) ca sant foarte forte multumit de calitatea materialului pe care l-am primit.Daca la zmeur di cei 150 de butasi plus 10 bucati cadou am avut doar 4 care nu au inmugurit la mur situatia este as zice modesta poate si din cauza faptului ca am plantat tarziu si nu am facut taierea butasilor dupa plantare pana la nivelul solului asa cum m-ati sfatuit .Oricum din cei 20 butasi de mur am 8 care au inmugurit si evident voi completa in toamna urmandu-va indicatiile in mod strict.V-am scris ca sa va multumesc si sa va urez succes pe mai departe,mult entuziasm si sanatate.
  Sorin M

  • Sorine, multumesc pentru mesaj si incredere, asa este murul cel mai probabil a fost un pic tarziu cand s-a plantat dar…se va compensa, cand ai foto cu plantatia ta mi-ar face placere sa o impartasim cu ceilalti prieteni :)

   • Cu siguranta voi trimite fotografii si sper sa molipsim pe cat mai multi romani cu gustul pentru sanatate.Eu am si o farmacie,iar uneori cand lucrez in mica mea plantatie si apare cate un client,consatean sau cunoscut ,intrebandu-ma ce fac le spun ca pregatesc vitaminele cele mai bune si ieftine care exista.Abia astept sa incep tratamentul .
    Este insa terapeutic lucrul in sine ,cu plantele ,in natura.Cred ca aceasta e latura homeopatica a beneficiilor si cel putin in cazul meu are mare efect.
    Cu ganduri bune Sorin.

 15. Buna ziua as vrea sa infintez o recolta de mure si zmeura ma puteti ajuta cu mai multe informatii? Detin 2500m2 merita sa le fac in solare sau in aer liber,cat mai multe informatii sunt bine primite(si niste preturi va rog si perioada in care le pot planta )multumesc anticipat

 16. Buna seara
  Numele meu este Didel si as vrea sa plantez mur pe o suprafata de 1600 m patrati as dori daca se poate documentatia si costurile aferente pt soiul thronfree .
  Va multumesc
  dydel_costel@yahoo.com

 17. Buna ziua,
  Ma numesc Flaviu si va cer ajutorul in legatura cu infiintarea unei culturi de 1 ha de zmeura , detin terenul si as dori informatiile necesare in legatura cu costul :numarul de butasi la hectar (pret); ce fel de instalatie de irigat este nevoie; lucrarile necesare; tratarea bolilor care pot aparea(substane de combatere); fertilizarea; recoltarea; ambalarea; daca se poate cumparatori .
  Deci cam ce ar trebui sa fac intr-o cultura de un hectar si cat m-ar costa aceasta investitie.
  Va mutumes anticipat!!!
  Cu stima si respect Flaviu !!!

 18. Buna Ruben, te rog imi poti trimite si mie detalii privind plantarea si intretinerea pentru zmeura si mure

 19. imi poti trimite si mie niste date despre zmeur si mur pt ca as dori din toamna sa infiintez o cultura si poate colaboram
  cu respect. filip

 20. Buna , sunt interesata de ce soiuri de zmeur aveti , care este pretul pentru toamna si caracteristicile soiullui daca rezista la ger, productie etc si daca aveti si mur.
  astept raspunsul dumneavoastra,si va multumesc.

 21. Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  va multumesc

 22. Buna Ruben! va rog sa ma ajutati cu informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur si mur si ceva legat de cheltuieli, costuri etc . Ma intereseaza si pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a face totul pe un proiect european si cam ce suma ar trebui sa pun la bataie !
  Va multumesc!

  • Ioana am trimis, astept alte intrebari :)

   • Buna ziua,
    Sunt interesat de infiintarea unei culturi de mur,respectiv zmeur pe o suprafata de aprox 2ha .Va rog sa ma ajutati cu informatii legate de culturile respective ,costuri,pasi,posibilitate accesare fonduri ,si daca aveti in stoc material saditor pt suprafata respectiva(in special butasi de mur de 2 ani).Multumesc

 23. Buna ziua,
  Foarte interesant site-ul dumneavoastra, detin cca 2000 mp de pamant si as dori sa infiintez o plantatie de mur; v-as ruga, daca este posibili, sa imi trimiteti documentatie pe mail si, cel mai important, unde as putea cauta cumparatori/intermediari…
  Va multumesc

 24. Buna ziua,
  va rog,daca se poate, sa ma ajutati cu niste informatii legate de cultivarea si intretinerea plantatiei de zmeur,ce cheltuili sunt…
  Va multumesc!

 25. Am o intrebare legata de cultura de zmeura.
  Am 2 ari de zmeur remontant in gradina si am vazut ca la majoritatea drajonilor s-au uscat florile la varfuri si nu a mai fructificat numai cam la 15-30 cm de varful drajonului desi frunzele erau verzi. Poate reusesc sa va trimit o poza. Stiti ceva de aceasta problema?
  MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s